Red Bull’s ‘Imagination’ Freeride Moto Comp is hier. Ontmoet de visionair erachter

Gisteren lanceerde en landde Tyler Bereman een sprong van 184 voet. Morgen bereidt hij zich voor om het opnieuw te doen voor een hele stad in het Midwesten, waar hij de enorme Red Bull Imagination-baan van 12 hectare ontwierp en de omliggende gemeenschap hielp cultiveren.

Een stuk herontworpen ranchland buiten het slaperige Fort Scott, Kan., staat op het punt heel, heel luid te worden. Dat is waar Red Bull Imagination op 17 september van start gaat, met een ongeëvenaarde freeride-moto-competitie.

Nee, ik meen het: het parcours toont “minimaal 125 sprongen”, aldus de ontwerper. En de grootste, slechtste is zo pittig dat bijna niemand in de line-up het probeerde tijdens 4 dagen oefenen.

Bijna niemand.

Maar levenslange motoratleet Tyler Bereman, die de gedurfde vuilspeeltuin tekende, had andere ideeën. Twaalf weken geleden landde hij op de bank met een samengestelde breuk van zijn rechter onderarm. Zijn dokter zei dat het 12 weken zou duren voordat hij weer op de fiets kon. Toen die herstelperiode de afgelopen week ten einde liep, begonnen visioenen van zendtijd Bereman te bezoeken.

“De afgelopen vier nachten in bed lag ik te mediteren en te ademen – ik probeerde alles te doen om mijn hersenen uit te schakelen. Maar in plaats daarvan lag ik daar gewoon uren te denken aan sprongen. En deze ene sprong in het bijzonder, die me bijna achtervolgde, ‘zei hij.

Zelfs als je zijn dokter was, zou ik denken dat je hem zou moeten vergeven dat hij een sprong van 165 voet maakte (en er 3 meter overheen sprong) en naar schatting zeven verdiepingen lucht kreeg op zijn eerste geautoriseerde dag terug rijden.

Het is niet alleen dat Bereman zo goed is – de cursus Verbeelding en de gemeenschap die hij eromheen heeft helpen opbouwen, betekenen zoveel voor hem.

Bill Carpenter, Christian Dresser, Ryan Sipes en Cole Seely bij Imagination 2; (foto/Chris Tedesco via RBCP)

“De eerste keer dat ik hier naar buiten kwam, ging ik deze 12 meter hoge toren in het midden van het veld op”, zei hij. “En ik begon net drie uur lang te tekenen op een blanco vel rasterpapier. En dan Jason Baker en de Droom Traxx team maakte het waar. Sindsdien is iedereen die bij dit project betrokken is geweldig geweest.

“Ik ben over de hele wereld geweest, en iets over deze plek, deze ranch, is mijn favoriete plek,” zei hij.

Tyler Bereman
Bereman bij Verbeelding 2; (foto/Chris Tedesco via RBCP)

MTB Inspo tot Moto Reality

Laten we een back-up maken. Red Bull Verbeelding begon als precies dat: fantasierijk. In 2014 begonnen een paar vrienden van Bereman met Fest Series; a mountainbike freeride “tegencultuurjam”. Bereman voegde zich bij hen en merkte een discrepantie op – er was geen creatief equivalent in zijn sport. En het formaat maakte indruk op hem.

“[I realized] de sfeer die ze samen voor de renners hebben gecreëerd, ‘zei hij. “Ze nodigden atleten uit verschillende delen van de wereld uit, bouwden een parcours en nodigden nog tien vrienden uit. En het was allemaal gericht op het creëren van inhoud en het rijden op een echt coole lijn. Motorcompetitie was zo lang alleen maar racen of freestyle – er was geen freeride. Dus dat is wat het idee heeft aangewakkerd.”

rode stier verbeelding
Colby Raha bij Verbeelding 2; (foto/Chris Tedesco via RBCP)

Onmiddellijk werd Bereman een vaste klant van de Fest Series. Hij nam deel aan de tour in Oregon, Californië, Noorwegen en Spanje. Terwijl hij daar was, had hij enkele kansen om dezelfde sprongen op zijn crossmotor te maken die zijn vrienden op hun mountainbikes reden.

Al snel merkte hij dat hij met Baker van Dream Traxx aan het brainstormen was over zijn eigen evenement.

Een cursus en een community bouwen

Baker wist dat een professionele contactpersoon van hem, de voormalige Major League Baseball-slugger Adam LaRoche, een ranch bezat die een vruchtbare voedingsbodem zou kunnen worden voor Beremans idee om te groeien.

LaRoche en zijn familie gebruikten het pand al als de hub voor de E3 Ranch Foundation, waar gevechtsveteranen worden opgevangen terwijl ze revalideren en contact maken. Dat en de andere doelen van de organisatie om mensenhandel te bestrijden en wereldwijd humanitaire hulp te verlenen, leken te wijzen op LaRoche’s altruïstische inslag. En hij was duidelijk gastvrij voor motorrijders: zijn ranch had gediend als locatie voor Ryan Dungey’s pensioen filmpje.

Kortom, alle ingevingen van Baker waren juist. En Bereman is sindsdien verliefd geworden op het pand.

Dat geldt ook voor de lokale bevolking van Fort Scott, zo lijkt het. Bereman zei dat het evenement dit jaar bomvol zou zijn, met kaartverkoop die de limiet van 1.500 bezoekers nadert en het nieuws zich snel verspreidt in de stad. Maar op een dieper niveau ziet Bereman Verbeelding een positief effect uitstralen in de landelijke gemeenschap, waar de autosport al voet aan de grond heeft.

“Er zijn hier mensen die op motorfietsen en quads rijden omdat er veel onverharde wegen, boerderijen en landbouwgrond zijn. Maar er zijn niet veel motorcrossbanen in de buurt, en wat we hebben gemaakt, bestaat nergens anders”, legde hij uit. “De hele reden dat ik doe wat ik doe, is om kinderen te inspireren om motor te rijden.”

Die eigenschap zit zo diep als Beremans bloed. De 31-jarige inwoner van Californië groeide op in de motorcultuur als rijder van de derde generatie en professional van de tweede generatie. ‘Het is alles wat ik ooit heb gekend. Als familiecultuursport brengt moto mensen heel dicht bij elkaar”, zei hij.

Dat is ook voor hem vertaald naar Kansas, waar hij nu voelt dat de LaRoches ‘nieuwe familieleden’ zijn.

‘Ze zijn uniek in hun soort,’ zei hij. “Hun hele doel in het leven is om anderen nederig te dienen. En dat is wat ze doen; ze hoeven dit niet te doen; ze doen het gewoon uit het goede van hun hart.”

Red Bull Imagination 2022: tickets, hoe te bekijken

Renners van wereldklasse zoals Colby Raha en Josh Hill zullen morgen, 17 september, vanaf 12.00 uur naast Bereman het vuil oprijden. Ze verscheuren het tot ongeveer 19.00 uur. En misschien roept een van hen de psych op om het over de grote sprong te schieten, die experts en juryleden die Bereman het zagen doen met kleurrijke superlatieven beschreven.

Als je in de buurt bent, vormen het parcours, de renners en de sfeer een must die je niet mag missen. Het is moeilijk voor te stellen getuige te zijn van een combinatie van hoger talent en meer lucht voor de ticketprijs van $ 65 voor volwassenen en $ 30 voor kinderen.

red bull verbeelding
Het podium van 2021: Raha, Axell Hodges en Bereman; (foto/Chris Tedesco)

Wees gewaarschuwd – u wilt uitchecken Aanbevelingen van Red Bull voor fans: je rijdt met een shuttle enkele kilometers van de parkeerplaats naar het parcours, dus enige voorbereiding is aan te raden. (Ja, er zijn concessiestands en badkamers.)

Maak je ook geen zorgen als je er niet bij kunt zijn: je kunt de verkorte actie zien van 17:00 tot 18:00 uur EDT op zondag 25 september op ESPN+.

Maar als je Fort Scott wel haalt, zouden we zeggen dat je eerst je Wheaties opeet – je zult je kaak veel van de grond plukken.

'Red Bull Imagination' keert terug: stem af op dit wilde freeride-motorcrossevenement
‘Red Bull Imagination’ keert terug: stem af op dit wilde freeride-motorcrossevenement
Freeriden waanzin keert terug. Als je Red Bull Rampage kijkt, wil je ook Red Bull Imagination bekijken. Lees verder…

creditSource link

Parasols zonwering
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart