Fat Little Fixed Blade: Gerber Stowe Compact Mes Review

Praktisch leidt de weg in Gerber’s utilitaire, alledaagse draagmes.

Ik heb een echte bibliotheek met messen voor GearJunkie bekeken, dus deze bekentenis zou absoluut niemand moeten choqueren: ik hou echt van kleine vaste mesjes. Dankzij hun duurzame constructie, veelzijdige aard en wendbare profielen kunnen ze allerlei fijne detailtaken uitvoeren die grote messen niet zouden moeten of kunnen.

Dus toen de mensen op de sociale media van Gerber afbeeldingen van een nieuw Stowe-model begonnen te posten, was ik meteen geïntrigeerd. Een lichtgewicht, praktisch hulpmiddel bedoeld om aan de riem te verdwijnen? Het is alsof ze mijn taal spreken.

Gerber stuurde een monster om te testen en met een 5-daagse kampeertrip aan de horizon kon de timing niet beter zijn geweest. Lees verder om te zien waarom de Stowe, na een volle 2 weken dienst, erin slaagde om zijn weg naar de “Beste vaste bladen onder $ 50” gesprek.

Kortom: De Gerber Stowe is een compact, betaalbaar, goed ontworpen vast mes met een veelzijdige vorm en stevige grip. Zijn comfortabele rit en lichtgewicht karakter maken het een uitstekende metgezel voor buitenavontuur, hoewel de schede zelf enkele gebreken heeft.

Gerber Stowe-mes: recensie

(Foto/Josh Wussow)

Billat 30-30 intervaltraining voor V02 Max

  • Mes lengte: 2,5 inch.
  • Totale lengte: 5,96 inch.
  • Lemmet staal: 440A roestvrij
  • Handvat: Micarta
  • Schede materiaal: Leer
  • Totaal gewicht: 3,06 oz.

Ontwerp en prijzen

Met iets meer dan 3 ons en 6 inch is de Stowe een beslist compact gereedschap. De rand van 2,5 inch maakt hem iets korter dan favorieten zoals de Uinta Hunter V2 of ESEE Izula-IIterwijl het een centimeter langer uitrekt dan de Candiru.

Maar met een verkoopprijs van $ 47 (of $ 40 bij MesCentrum), is de Stowe aanzienlijk goedkoper dan de andere uitblinkers in zijn klasse.

Gerber Stowe Knife Review - maatvergelijking met Spyderco-messen
(Foto/Josh Wussow)

Ik geniet vooral van het bladvormige mes, dat doet denken aan een Spyderco Dragonfly 2 of Inheems 5. Het hogere karakter van deze ontwerpen is meestal stabiel onder druk, waarbij de extra helling zorgt voor een betere controle over de rand.

Opgemerkt moet worden dat de Stowe is niet bepaald enig kind. Het zusteraanbod, de Dibsheeft hetzelfde staal en profiel.

De Dibs schuwt de micarta en streeft naar een nog lichtere ervaring. Ik hou van de micarta en geef over het algemeen de voorkeur aan wat breedte in mijn greep, dus de Stowe was de gemakkelijke keuze om te beoordelen.

Maar als je een fan bent van de geskeletteerde look, dan hebben de mensen van Gerber je gedekt.

Prestaties en rijden

Gerber Stowe Mes - groenten hakken
(Foto/Josh Wussow)

Tijdens de eerste week van zijn verblijf werd de Stowe gedegradeerd tot huishoudelijke taken. Het deed een respectabele dienst als groentehakselaar en het sneed champignons met verrassende zelfverzekerdheid.

Het pakte ook verpakkingen, karton en tal van soortgelijke vijanden in de garage aan.

Gerber Stowe Mes - hout snijden
(Foto/Josh Wussow)

Maar dit is duidelijk een mes bedoeld voor buiten. Met dit in gedachten hing ik de Ode aan mijn riem en ging het bos in.

In een tijdsbestek van 5 dagen sneed het kaas, sneed het een paar verbanden bij en hielp het zelfs met wat basiswerk. De afgeschuinde randen van de schouders van het mes trekken geen vonken van een vuurstaal, maar het mes is meer dan in staat om tondel van droog hout te scheren.

Kan het stoken? Ja maar waarom? Elke stok die klein genoeg is om het 2,5-inch mes door te hameren, is al zo ongeveer aanmaakhout.

Maar als het moet, zal de volledige smaak van de Ode de straf weerstaan.

De rand echter misschien niet. Kijk, 440A is prima als een goedkoop roestvrij staal, maar het is niet zo sterk als sommige van de koolstofrijke varianten die te vinden zijn in bijvoorbeeld een ESEE.

Mijn snelle baton-experimenten zorgen voor een paar deuken in de rand, dus het is geen oefening die ik zou aanmoedigen.

nadelen

Gerber Stowe Mes - schede
(Foto/Josh Wussow)

Misschien is het zwakste punt van het pakket niet het mes, maar de schede. Hij is licht en comfortabel en rijdt bijna moeiteloos naast je. Maar tussen de gevouwen riemlus en de gleuf voor het mes bevindt zich een dun, onversterkt gebied dat kwetsbaar lijkt voor slijtage.

En de nabijgelegen riem die het mes op zijn plaats houdt, zit in een ongemakkelijke positie. Bij het tekenen moet je de klik losmaken en je vingers tussen de riem en het handvat steken. Anders graaft de hiel van het lemmet in het leer.

Dit is geen dealbreaker. De Ode kan gemakkelijk met één hand worden getrokken, na een minuut of twee oefenen.

Maar het vervangen van het mes aan uw zijde kan wat extra aandacht vergen.

De Gerber Stowe: Conclusie

Gerber Stowe - recensie
(Foto/Josh Wussow)

Ondanks mijn scrupules met zijn koets, ben ik een duidelijke fan van de Stowe. Het heeft me goed gediend tijdens 2 volle weken testen, zowel binnen als buiten.

Het is een kort mes met een zeer hoge snede, waardoor het wendbaar en veilig in de hand ligt. Ik zou de Stowe aanraden aan iedereen die op zoek is naar een compact, lichtgewicht mes voor kamperen, tuinieren of zelfs voedsel in de wildernis.

Toch zou ik graag zien dat Gerber met een andere schede-optie komt, vooral een Kydex of vergelijkbare variant. Zoiets als wat ESEE doet met de Izula-II’s zwarte gegoten affaire – nou, dat zou best lief zijn.

Maar zoals het is, is de Stowe een welkome aanvulling op de line-up van het bedrijf en een van mijn beste kleine vaste bladen van 2022.

Controleer prijs bij GerberControleer de prijs bij KnifeCenter

creditSource link

Parasols zonwering
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart